كميته بين‌المللي المپيك به ما حساس شده است

شرق: درحالی‌که چند روز از اعلام رأی نهایی پرونده رویارونشدن علیرضا کریمی مقابل کشتی‌گیر اسرائیل در رقابت‌های کشتی آزاد 2017 امیدهای جهان می‌گذرد، اما هنوز هم بحث خطر تعلیق کشتی ایران داغ است. مسئولان فدراسیون کشتی که دو ماه پر‌فشار را برای مذاکره با سران اتحادیه جهانی کشتی و کمیته بین‌المللی المپیک (ioc) پشت سر گذاشتند تا کشتی کشور را از مواجهه با چنین محرومیت سنگینی دور کنند، به‌صراحت می‌گویند اگر این اتفاق دوباره تکرار شود، دیگر بخششی در کار نیست. از سویی رسول خادم، رئیس فدراسیون کشتی، به‌تازگی در اظهاراتی بی‌سابقه، نسبت به بلاتکلیفی ورزشکاران، بی‌توجهی و سکوت مسئولان و پیامدهای خطرناک ادامه سیاست مسابقه‌ندادن کشتی‌گیران ایران برابر کشتی‌گیران اسرائیلی در آینده، انتقادهایی صریح و بی‌پرده را عنوان کرد و خواستار راهکاری جدی و اساسی درباره این معضل شد. این در حالی است که تاکنون هیچ‌یک از مقامات مربوطه به اظهارات و وقایع به‌وجودآمده، واکنشی نشان نداده‌اند. دراین‌باره  با مصطفی هاشمی‌طبا، رئیس سابق سازمان تربیت‌بدنی که سابقه عضویت در هیئت اجرائی کمیته بین‌المللی المپیک (ioc) را دارد و به‌خوبی با قوانین بالاترین نهاد ورزشی دنیا آشناست، گفت‌وگویی ترتیب دادیم که در ادامه می‌خوانید. 
‌رسول خادم به سیاست ورزش کشور در قبال رویارونشدن با ورزشکاران اسرائیلی انتقاد کرده و گفته حاضر‌نشدن مقابل اسرائیلی‌ها با دلایل پزشکی و باخت به حریف قبلی، دیگر نمی‌تواند توجیه قابل‌قبولی در برخورد با این معضل باشد. نظر شما دراین‌باره چیست؟
من هم معتقدم اینکه ما بیاییم با گرفتن گواهی پزشکی و کارهایی مشابه از این قبیل، مقابل اسرائیلی‌ها مسابقه ندهیم، کار چندان درستی نیست. ضمن اینکه باید بپذیریم که همه، این ترفندهای ما را شناخته‌اند. آقای خادم هم در این مدت به‌واسطه عضویت و نفوذش در هیئت‌رئیسه اتحادیه جهانی کشتی توانست از میزان محرومیت شدیدی که برای کشتی ایران در نظر گرفته بودند کم کند. شنیدم که ایشان گفتند دیگر نمی‌خواهند با توجه به اتفاقات به‌وجودآمده، در انتخابات هیئت‌رئیسه سال آینده اتحادیه جهانی هم شرکت کنند که فکر می‌کنم طبیعی است چنین تصمیمی بگیرند، چون هر کاری از دستش برآمده انجام داده‌ است. ما باید پای تصمیماتی که می‌گیریم بایستیم و هزینه‌های آن را بپردازیم. 
‌ روبه‌رونشدن با ورزشکاران اسرائیلی در نهایت به سود اسرائیلی‌ها تمام می‌شود و آنها را به مدال و برد مفت می‌رساند. آیا وقت آن نرسیده که مقامات در‌باره این تصمیمی که گرفته‌اند، تجدید نظر کنند؟
من نمی‌دانم که باید تجدیدنظر بشود یا نشود. این موضوعی است که باید مقامات سیاسی سطح بالای کشور درباره آن به جمع‌بندی برسند. ما خیلی تصمیمات سیاسی دیگر هم گرفته‌ایم و تبعات آن را هم قبول کرده‌ایم. تنها راه‌حل درباره مبارزه‌نکردن با ورزشکاران اسرائیلی هم تصمیم سیاسی است. به نظرم باید این موش‌و‌گربه بازی را تمام کنیم و هزینه‌اش را بدهیم. 


‌ شما خودتان عضو کمیته بین‌المللی المپیک بوده‌اید، آیا با توجه به پرونده علیرضا کریمی الان IOC به این موضوع حساس شده و عواقب بدتری در انتظار ورزش ایران است؟
بله آنها حساس شده‌اند و ما را زیر ذره‌بین می‌برند. اگر مورد مشابهی پیش بیاید، ممکن است عکس‌العمل شدیدتری نشان دهند و بحث تعلیق را مطرح کنند. نه‌تنها در کشتی بلکه در همه رشته‌ها. به‌هرحال منشور المپیک می‌گوید سیاست از ورزش جداست. همان‌طورکه IOC کل تیم وزنه‌برداری روسیه را به‌دلیل دوپینگ محروم کرد و اجازه حضور در مسابقات جهانی را نداد، ممکن است درباره ما هم چنین تصمیمی بگیرند. کمیته بین‌المللی المپیک با توجه به سابقه چند ‌سال اخیر خوب می‌داند که چرا ایرانی‌ها برابر نمایندگان اسرائیل حاضر به مسابقه نمی‌شوند؛ مثلا در المپیک آتن که شخصا عضو IOC بودم و میراسماعیلی در رشته جودو مقابل ورزشکار اسرائیلی حاضر نشد، موضوع از سوی رئیس کمیته بین‌المللی المپیک به من ارجاع شد و از آن طریق توانستیم مسئله را حل‌وفصل کنیم. جودوکار ما بعد از اینکه فهمید باید با ورزشکار اسرائیلی مبارزه کند، با وزن اضافه روی باسکول رفت و به این شکل حذف شد، اما گزارش‌هایی به دست IOC رسید که درنهایت با حضور بنده آن مسئله حل‌وفصل شد. 
‌چند سال پیش در زمانی که آقای یزدانی‌خرم رئیس فدراسیون کشتی بودند، نامه‌ای به مقام معظم رهبری نوشتند تا درباره رویارونشدن کشتی‌گیران ایرانی با اسرائیلی‌ها تجدید نظر شود، اما در همین حد ماند و این بحث به جایی نرسید. فکر می‌کنید الان نفراتی مثل وزیر ورزش و رئیس کمیته ملی المپیک می‌توانند پیش‌قدم شوند و به این موضوع ورود کنند؟
خیر، پیگیری این مسائل کار وزیر و مسئولان دولتی نیست. این مسائل از عهده این نفرات خارج است. مقامات سیاسی عالی‌رتبه باید درباره آن تصمیم‌گیری کنند. 
 
هشدار دوباره درباره تعليق ايران
روزبه وثوق‌احمدي، عضو کميته انضباطي و حقوقي اتحاديه جهاني کشتي، درباره احتمال تعليق کشتي ايران در صورت تکرار اتفاقاتي که در مسابقات جهاني کشتي آزاد زير 23 سال لهستان رخ داده، هشدار مي‌دهد. او که در جريان کامل بررسي پرونده و رأي نهايي پرونده شکست عليرضا کريمي قرار دارد، به ايسنا گفته است: «کميته بين‌المللي المپيک (IOC) بر اساس منشور المپيک که يکي از اصلي‌ترين مواد آن برگزاري مسابقات با اهداف صرفا ورزشي و پرداختن به روح ورزش است، فعاليت فدراسيون‌هاي جهاني را زير نظر دارد و در همين راستا در اين پرونده نيز کميته بين‌المللي المپيک فشار سنگيني بر اتحاديه جهاني کشتي و نناد لالوويچ، رئيس اتحاديه جهاني، وارد کرد که البته با دفاعيات خوب و روابط مناسبي که رسول خادم، رئيس فدراسيون و يکي از اعضای هيئت‌رئيسه اتحاديه جهاني دارد، بهترين رأيی که ممکن بود، براي کشتي ايران صادر شد. محروميت مربوط به مباحث نقض انجام عادلانه مسابقات، نتايج و يکپارچگي آن از يک ماه تا سه سال است که در اين پرونده براي عليرضا کريمي شش ماه و براي مربي او دو سال بنا بر ميزان تأثيرگذاري از نظر اتحاديه جهاني کشتي در نظر گرفته شده است. قطعا در صورت تکرار اين موضوع، با توجه به فشارهايي که از سوي کميته بين‌المللي المپيک بر اتحاديه جهاني کشتي وجود دارد، حساسيت‌هاي ايجادشده در اين زمينه و از سوي ديگر لابي‌هايي که ديگر کشورها براي تضعيف ايران در اتحاديه جهاني به کار مي‌برند، کشتي ايران با محروميت‌هاي سنگين‌تري ازجمله تعليق مواجه مي‌شود و در مراحل بعدي براي مجموعه ورزش ايران نيز در عرصه بين‌المللي مشکلاتي ايجاد خواهد شد».